Bestuursbijdrage september 2018

Het hoofdveld is zaterdag 22 september op feestelijke wijze in gebruik genomen. In het bijzijn van wethouder Robbert Jan van Duijn, die de aftrap verzorgde, hebben de teams van FC Aalsmeer JO13-1 en VVC in een sfeervolle entourage hun eerste wedstrijd op de nieuwe mat gespeeld. Dank in het bijzonder gaat uit naar de mensen van de gemeente, het bedrijf dat de nieuwe kunstgrasmat heeft gelegd (Greenfields) en onze vrijwilligers die ervoor hebben gezorgd dat de komende jaren op een prima ondergrond kan worden gevoetbald.

De club werd in de afgelopen weken opgeschrikt door het overlijden van Rien v.d. Berg, lid van verdienste Tom Verlaan en lid van verdienste Alex Springintveld. Drie, ieder op zijn eigen wijze, betrokken leden met een grote verdienste voor respectievelijk VV Aalsmeer en RKAV. Zo heeft Rien jarenlang onderdeel uitgemaakt van de onderhoudsploeg van VVA. Alex is jarenlang speler van RKAV 1 geweest. Na zijn actieve loopbaan heeft hij wekelijks de lijnen getrokken en is nauw betrokken bij de club gebleven. Tom Verlaan is jarenlang de belangrijke spil achter het clubblad van RKAV geweest. Het bestuur wenst ook langs deze weg de families veel sterkte toe bij het dragen van dit grote verlies.

In de derde week van september is dan eindelijk de competitie van start gegaan. De bekerperiode geldt tegenwoordig in deze maand voor alle leeftijdsgroepen als een goede voorbereiding op het nieuwe seizoen.
De contouren van onze standaardelftallen zijn inmiddels zichtbaar. Zo kent de zaterdag 1 een brede selectie. Een hele luxe in vergelijking met de mogelijkheden die Marco Bragonje tot zijn beschikking heeft. De uitgedunde zondag 1 selectie kende een moeizame voorbereiding, deels door blessures, deels door het (recente) vertrek van een aantal spelers. De selectie heeft een dusdanige omvang dat er onvoldoende basis voor een tweede elftal is gebleken. Eventuele aanvulling vanuit jeugd en zaterdagafdeling bleek niet mogelijk, waardoor het bestuur genoodzaakt is geweest het tweede elftal bij aanvang terug te trekken uit de competitie. Een aderlating voor de vereniging waar leden terecht hun zorg over hebben uitgesproken. Waar gaat dit naar toe de komende jaren? Vooral in een tijd waarin het zondagvoetbal (verder) haar populariteit verliest. Met de bezorgde leden worden gesprekken gevoerd.
Zorg richt zich m.n. op de toekomst van het zondagvoetbal, het technisch beleid en het behoud van vrijwilligers. Stuk voor stuk belangrijke aandachtspunten voor het bestuur om zich de komende maanden op te richten.
De zaterdag 1 heeft de eerste competitiewedstrijd gewonnen. In Leusden wordt Roda ‘46 na een spannend scoreverloop met 4-2 verslagen. De zondag 1 moet nog op de eerste punten wachten. De thuiswedstrijd tegen ASC uit Oegstgeest wordt door een blessure van de scheidsrechter na een uur gestaakt.

De jeugdafdeling, en m.n. bij de meisjes, laat nog steeds groei zien, de seniorenafdeling (zaterdag en zondag) daarentegen start met drie teams minder. Het is een uitdaging voor FC Aalsmeer ervoor te zorgen dat senioren aan de club verbonden blijven. Dit verklaart dan ook dat op korte termijn gesprekken met de spelers JO19 zullen worden gevoerd. Het is immers van groot belang dat zij voor de club behouden blijven. Belangrijk aandachtspunt daarbij verder is dat zij voldoende perspectief zien voor doorgroei naar een zaterdag- en/of zondagselectie.

Het is voor het jeugdbestuur een grote uitdaging geweest de trainersstaf voor alle jeugdteams rond te krijgen. Teleurstellend is het wanneer nog voor de start van de competitie trainers afhaken en het bestuur opzadelen met een groot organisatorisch probleem. Enig begrip richting het jeugdbestuur, wanneer zij op zoek gaat naar (tussentijdse) oplossingen, is beslist op zijn plaats. Het heeft hier een aantal keren duidelijk aan ontbroken.

De eerdergenoemde teruggang van het zondagvoetbal binnen FC Aalsmeer heeft het bestuur doen besluiten onderzoek te doen naar het draagvlak voor jeugdvoetbal op zondag. Wij spreken hier over de oudere jeugd. Er wordt op dit moment een onafhankelijke werkgroep samengesteld die de komende maanden (oktober t/m januari) onderzoek zal doen naar het draagvlak voor jeugdvoetbal op zondag. Spelers, ouders, trainers, vrijwilligers zullen hier bij worden betrokken en worden geïnterviewd. Zodra de werkgroep compleet is, worden de leden over de samenstelling en de opdracht geïnformeerd.

Ter herinnering: Vrijdag 3 november staat de jaarlijkse algemene ledenvergadering gepland. Het bestuur voert in deze periode oriënterende gesprekken met kandidaat- bestuursleden.
Tot slot: De nieuwe versie van De Aftrap is klaar. Een dezer dagen ontvangen alle leden de prachtige glossy met veel wetenswaardigheden over onze standaardteams, jeugd en afdelingen voor het nieuwe seizoen.

Namens het bestuur,

Eef Niezing
(voorzitter)

Bekijk ook

Bestuursbijdrage mei 2019

Het bestuur van FC Aalsmeer is vanaf februari druk bezig met het bepalen van de …