Begin » Verslagen » PACA onderwerpt Old Stars aan fitheidstest

PACA onderwerpt Old Stars aan fitheidstest

De Old Stars van FC Aalsmeer trappen elke woensdagochtend energiek en met veel plezier een balletje. Vorige maand ondergingen ze, voorafgaand aan hun wekelijkse partijtje, net zo enthousiast een fitheidstest.

Onder regie van de inspirerende René Vreeken van het Paramedisch Adviescentrum Aalsmeer (PACA) lieten ze, na het opmeten van gewicht en lengte, onder meer hun vetpercentage, spiermassa en Body Mass Index (BMI) vaststellen.

Bovendien onderwierpen ze zich aan een wandeltest van 2 kilometer. Ruim vier rondjes om kinderboerderij ‘Boerenvreugd’ en daar stond René bij het hek van het complex van FC Aalsmeer klaar om tijd en hartslag op te nemen. Enkele geiten en kippen keken de grijze voetballers meewarig na.

De Old Stars weten nu dat een vetpercentage tussen de 13 en 25 normaal is voor een man boven de 60 jaar. Net als een spiermassa van rond de 36 procent en een BMI van 18,5 à 25. BMI, zo werd uitgelegd, is een index voor de verhouding tussen gewicht en lengte.

Tijdens de wandeltest zetten de Old Stars er flink de pas in, overigens zonder in ademnood te raken want de humor was nooit ver weg. Vriendschappelijk bedoelde verbale intimidatie voerde de boventoon.  ‘Het gaat geweldig met je, als je maar geen last van hongerklop krijgt.’

Opvallend: de groep bleef redelijk goed bij elkaar. Na 17 minuten en 20 seconden ‘finishten’ de eersten. Wie dan een hartslag heeft van rond de 100-120 slagen per minuut scoort op de fitnessindex ‘gemiddeld’. Spelers die na de grote kopgroep binnenkwamen werden door een enkele geit op veelzeggende wijze toegeblèrd.

René legde een en ander helder uit en beantwoordde na de test ook vragen over onder meer gezondheid, voeding (‘mag ik een gevulde koek bij de koffie?’) en het nut van voedingssupplementen voor 60-plussers. Zijn advies: fiets, wandel, voetbal – kortom ‘beweeg’ in elk geval per week minimaal twee en een half uur, het liefst verdeeld over verschillende dagen. Wie een uitgebreidere test wil, kan op eigen kosten (deels vergoed door zorgverzekeraars) terecht bij PACA.

De Old Stars, sinds dit seizoen niet-spelend-lid van FC Aalsmeer, namen alle informatie en (voeding)tips gretig in zich op (‘af en toe een gevulde koek mag’). Ze weten na de geslaagde bijeenkomst meer over hun fitheid en hoe ze die kunnen verbeteren, en pleiten voor een vervolgtest aan het eind van het seizoen. Niemand zal gek opkijken als ze tegen die tijd hier en daar een paar kilootjes zijn kwijtgeraakt!

Bekijk ook

Spelers update (5) Zaterdag 1. Aanvaller Calvin Morena Valies maakt selectie compleet

Op de valreep heeft de technische commissie van de FC Aalsmeer (zat.) een goede slag …