Begin » Weekaatje

Weekaatje

Het Weekaatje is een kampweekend voor alle kinderen van 6 t/m 12 jaar. Het maakt niet uit of je voetbalt bij FC Aalsmeer; iedereen is welkom.

Weet je hoe de naam Weekaatje ontstaan is voor dit kampweekend?
In 1978 werd het idee geopperd om bij RKAV zelf een kampweekend voor de jeugd te organiseren. In dat jaar was het WK voetbal in Argentinië. Het WK zou in het klein worden nagebootst tijdens het kampweekend. Het WK werd het WK-tje. Een succesvol eerste jaar en de naam WK-tje was gelijk bij velen bekend. De naam bleef, maar elk jaar kreeg het weekend een ander thema. Medio januari / februari kan iedereen zich aanmelden via de website: www.weekaatje.nl

weekaatje1Het kinderkamp is altijd tijdens het Pinksterweekend. De kinderen kunnen bij de inschrijving aangeven bij wie zij in de tent willen. Daar houden wij zoveel mogelijk rekening mee. De groepen bestaan uit 10 tot 12 kinderen, zijn op leeftijd ingedeeld en er is een splitsing tussen jongens en meisjes.
De kampstaf vindt het belangrijk dat het vooral een gezellig kampweekend is. Genieten is belangrijker dan winnen! Toch hebben we voor de motivatie wel een kleine competitie tussen de groepen. Omdat het niet eerlijk is dat 6 jarigen tegen 12 jarigen spelen, hebben we een splitsing gemaakt: A groepen (6 – ±9 jarigen) en de B groepen (± 10 – 12 jarigen). Elke groep heeft 2 á 3 leid(st)ers. En we slapen per groep in een grote tent. Alle groepen krijgen een naam welke met het thema te maken heeft. Een paar weken voor aanvang van het weekend krijgt iedere deelnemer een kampboekje, maar ook wordt er regelmatig op de website nieuws gepubliceerd. De leid(st)ers van de groep nemen ook contact op met de ouders en kinderen.

weekaatje2De kampstaf is al vele maanden bezig om spelletjes te bedenken en uit te werken.
De avond voor het Pinksterweekend zijn er vaak vele ouders bereid te helpen om de tenten op te bouwen. Al veel eerder is er een bouwploeg aan de slag. Deze groep zaagt en timmert van alles voor het thema in elkaar. Een likje verf is ook geen probleem voor de schilderploeg. Mede door de hulp van vele vrijwilligers lukt het ieder jaar weer om het kampterrein om te toveren in een “andere wereld”.

weekaatje3Tijdens de feestelijke opening op vrijdag is elke groep verkleed. Als de kinderen zijn voorgesteld, nemen we afscheid van de ouders en andere belangstellenden.
Daarna gaan we van start met ons programma. Dat kan van alles zijn: speurtocht, vossenjacht, atletiek, spelletjes of sportavond.
Voor de B groepen is er later op de avond ook nog een spooktocht, en de A groepen gaan dan naar bed. De eerste avond is de luilaknacht, maar ons terrein wordt goed bewaakt door de nachtwacht.

weekaatje4Op zaterdag is het programma ook altijd weer een verrassing. Soms gaan we poldersporten in het Hornmeerpark. Soms gaan we met de bus naar een andere locatie. Maar, het kan ook zijn dat we in het dorp een vossenjacht hebben. Tijdens de zaterdagavond is er wel altijd een traditie, dan hebben we de disco avond. Een echte dj komt langs om er een feestelijke avond van te maken. Het ene jaar is er tijdens deze avond een playbackshow, of de groepen krijgen een opdracht om uit te voeren. Ook op deze avond gaan de jongere groepen weer eerder naar bed dan de rest.

Op zondag is bijna altijd de 10-kamp. Diverse luchtkussens en andere spelen vullen het veld.
’s Middags is er voor ouders en andere belangstellenden gelegenheid om te komen kijken bij de kinderen.
De keukenstaf zorgt er weer voor dat we een heerlijk diner krijgen. En ’s avonds nemen we een duik in het zwembad. Na het zwemmen is iedereen rozig en is het vroeg stil op het kampterrein.

Op maandag zijn we niet meer zo heel erg fanatiek. Daarom kan iedereen in zijn eigen tempo allerlei spelletjes doen. Er staan ruim 40 spelletjes uitgestald en ieder kind kan dan muntjes verdienen voor zijn/haar groep.

weekaatje5

Halverwege de middag is het feest afgelopen. De ouders kunnen de kinderen halen en na een feestelijke prijsuitreiking nemen we afscheid en hopen we dat alle kinderen moe maar voldaan naar huis gaan.

Weekaatje 2018
De organisatie van het Weekaatje heeft recentelijk in samenspraak met het bestuur van FC Aalsmeer, besloten het Weekaatje aankomend jaar in het weekend van 22 t/m 24 juni 2018 te organiseren. De oorzaak ligt in de gewijzigde competitieopzet van de KNVB voor het seizoen 2017-2018. De competitie is dit seizoen namelijk pas eind september gestart. Hierdoor staat er een volledig competitieprogramma in het Pinksterweekend 2018 gepland en is er geen ruimte voor andere activiteiten, waaronder het Weekaatje.
Het bestuur betreurt deze ontwikkeling en realiseert zich dat het grote evenement, hopelijk eenmalig, met een dag zal moeten worden ingekort.
Op korte termijn vindt er een gesprek met de KNVB plaats met als doel de editie van 2019 en volgende jaren in het Pinksterweekend te kunnen blijven organiseren.